Nödvändiga förändringar och utveckling i klubben i all ära, jag saknar ändå Håkan Loob. Finns det verkligen ingen plats för honom i föreningen? Är han för dyr som exempelvis scout?
Han har fortfarande ett enormt FBK-hjärta och jag vet ingen som är mer kompetent. En man jag önskar allt gott.
Artikel från VF:
Coronapandemin gör Håkan Loobs framtid som europeisk pro scout i Calgary Flames oklar.
Men den snart 60-årige hockeylegendaren tar det med ro – och blickar mot nyfiket mot det lagbygge som tar form i Färjestad och mot spelaren vars utveckling chockat honom.
– Jag har aldrig sett en spelare utvecklas så mycket i den åldern som Gustav Rydahl, säger Loob.
Coronapandemins spår märks överallt i idrottsvärlden, så också i NHL-klubbarna. För efter att i två år jobbat som europeisk pro scout åt Calgary Flames vet Håkan Loob, som den 3 juli fyller 60 år, inte om det blir någon fortsättning.
– Jag har bara ett avtal som sträcker sig till sista juni. Och de har sagt till mig att så länge coronan härjar vet de inte var allt kommer ta vägen, de vet inte om de europeiska ligorna kommer dra igång. Men jag vill fortsätta, vi får se om vi kan komma överens, säger Loob som dock inte är det minsta orolig.
– Jag är hoppfull. De behöver ha folk i Europa, det är inget snack om det. Så jag tror det kommer lösa sig. Min inställning är inte att gå i pension än, jag vill köra på ett tag till. Jag kör ett år i taget och har nu sagt till Calgary när de ville avvakta att "det minsta problem ni kommer ha är med mig, har saker och ting förändrats i oktober-november så kommer jag inte hoppat på något annat".
Trivs med jobbet
Efter att Håkan Loob 2017 lämnade Färjestad tog han ett års avbrott från klubblagshockeyn på elitnivå innan han klev på uppdraget för Calgary där han till skillnad från de som har titeln "amateur scout" inte letar spelare till kommande draft utan letar äldre spelare, som en Joakim Nygård, som kan sajnas som free agents.
– Jag tycker det är ett roligt jobb. Jag ser mer internationell hockey än jag gjorde innan. Jag är på fler ställen, ser fler ligor och det är kul att de vad de har att erbjuda kontra vad vi har att erbjuda här hemma i Sverige. Det är kul att följa den utvecklingen.
Varje vecka sitter Håkan Loob med på videomöten med Calgary Flames hemifrån Karlstad.
Loob ser ett Sverige som även om det öppnats upp ändå fortfarande står för organisation.
– I Finland är det lite mer raggarhockey och det är en lägre nivå på lag och spelare än i Sverige. Sen finns Schweiz med fullt ös från morgon till kväll, ungdomarna lära upp att hellre köra än att stanna och tänka, säger Loob som lyfter fram just Schweiz som en optimal plats att spela på för de som inte når NHL.
När du är ute och åker så mycket, ångrar du att du själv inte testade på spel till exempel där?
– Nej, nej, absolut inte. Jag tyckte min karriär var fantastisk. Mina år i Calgary så var jag i världens bästa liga, och jag tyckte alltid att hockeyn här hemma var jäkligt bra. Sen har jag aldrig varit någon som jagat pengar över huvud taget.
För jag gissar att när du återvände till Europa kunde du tjänat mer där än i Färjestad?
– Absolut. Lönerna när jag kom hem 1989 hade lönerna inte dragit i väg. Det var väl Malmö som hade börjat betala, och jag hade faktiskt chansen att gå dit men Färjestad har alltid varit rätt för mig efter att jag var färdig i NHL. Men visst, medellönen då var 15 000-20 000 i månaden så även om jag så sett skrev ett förhållandevis bra kontrakt så var jag inte i närheten av de summor de tjänar i dag.
Hyllar FBK-bygget
Kärleken till Färjestad har alltid varit enorm, och tre år efter att han lämnade föreningen har Håkan Loob fortsatt stenkoll på det lagbygge som tar form någon kilometer söderut längs med Klarälven från där han bor.
För det räcker att ta upp ämnet så kommer en utläggning på flera minuter.
– Det ser jättebra ut och man får ihop det på ett väldigt bra sätt. Även fast man tappar en del spelare får man ändå behålla en bra stomme, något jag alltid pratat om vikten av, säger Loob som på egen hand börjar en genomgång av bygget – lagdel för lagdel.
– Det blir intressant att se hur målvaktssidan blir. Vi såg Arvid Holm växa ut och bli väldigt bra, men han är fortfarande väldigt oerfaren. Henrik Haukeland är en mycket intressant målvakt som varit bra framför allt internationellt många år. Men det gäller att ta det extra steget, och de två får nog tävla om vem som ska stå mest.
Hoppas på Virtanen
Loob fortsätter sedan med backsidan.
– Det blir intressant att se om Blum och Mozik får resa hit... Sen får vi se om de är färdiga, Jesse Virtanen är jag säker på att Jakobsson och Rhodin jagar på så mycket de orkar. En superklasspelare av SHL-mått, skulle han komma in har jag svårt att se att det är så många som kan jämföra sig med Färjestad.
Håkan Loob ser ett FBK-bygge med många positiva inslag, men när både målvakter och unga spelare måste ta kliv för att det på riktigt ska bli ett guldlag.FOTO: TOMMY ANDERSSON
På forwardssidan sticker ett namn ut lite extra för Håkan Loob.
Givetvis är det en högerskytt med extremt målsinne.
– Det som känns mest intressant är att se på vilket sätt "Micke" Lindqvist kommer tillbaka, om han blir helt återställd. Han är en exceptionellt speciell spelare om man jämför med vad som finns i SHL i övrigt, säger Loob och plockar fram ett nyförvärv han är spänd på:
– Jacob Nilsson tyckte jag var en väldigt intressant spelare i Mora innan han stack över. Sen har han inte spelat så mycket på toppnivå i Sverige.
Den relativt skrala produktionen i AHL ser inte Loob som alarmerande.
– Det är inte en liga för alla. Jag tycker han har offensiva kvaliteter, är bra med pucken. Han ska bli jäkligt intressant att se.
"Hade önskat Åslund"
En forwardsplats finns öppen i truppen, och för Håkan Loob är den en no brainer vem som borde ha den platsen.
– Jag hade själv önskat att Per Åslund hade skrivit på. Men har det hänt något där får vi väl se om det är någon annan som dyker upp. Sen sitter man med 13 forwards så någon panik är det inte och möjlighet kommer ju finnas att agera under säsongen om så behövs.
Att FBK-bygget är det yngsta i hela ligan har inte gått Håkan Loob förbi.
– Det gäller att de yngre visar att de inte bara kan färga in utan visa att de kan vara bland de bättre i Sverige. Ska man vara ett topplag måste enskilda individer vara såpass framåt.
Totalt sett är ändå Håkan Loob förhoppningsfull som Färjestadssupporter.
– Det finns ingen anledning att tro något annat än att det Färjestad har på pappret ska innebära att man blir ett supertopplag. Sen finns det andra som dragit på, som Linköping där jag verkligen gillar den finske centern Oula Palve som jag var intresserad av för Calgarys räkning inför förra säsongen. Han kanske inte riktigt var NHL-redo, men definitivt en toppspelare i Europa.
"Har tagit jäkla kliv"
Att hitta spelare som Palve, som utvecklats lite senare men har NHL-potential, är precis det Håkan Loob gjort det senaste åren.
Och givetvis har det inte gått honom obemärkt förbi vilken transformation Gustav Rydahl genomgått sedan han kom hem till Karlstad igen.
– Gustav har tagit såna jäkla kliv, säger Loob som i Växjö och Luleå såg Rydahl som en spelare som deltog snarare än verkligen bidrog.
– Nu är han en spelare som behöver lyckas för att Färjestad ska vara bra. Har man den kapaciteten, då är man på gång, säger Loob på frågan om hur NHL-redo han tycker 25-åringen är.
– Han växer fram till en spelare som spelar långt fram i ett lag i Sverige. Är det i en sån roll NHL-lag ser honom så är det inte lätt att vara NHL-färdig. Men han har storlek, skridskoåkning och har bra kontroll när han kommer... Jag tror det var en väldigt bra idé att stanna ett år till, göra sig ännu mer redo.
Jämför med Nygård
Men Loob är inte förvånad att NHL-klubbarna står på kö redan nu.
– Den utvecklingen han haft de här två åren... Det måste vara den största utveckling man sett på en spelare i den ålderskategorin.
Rydahl har dessutom en x-faktor på sin sida: Skridskoåkningen som blivit en allt viktigare ingrediens i NHL.
– Och jag skulle sätta Gustav i samma kategori som Joakim Nygård. Han är också en spelare som kommer kunna göra flera år i NHL på grund av sin speed, möjlighet att döda utvisningar och det faktum att han kan kastas in längre fram i laget om det behövs. Ingen 30 målskytt eller kille som gör 60 poäng, men en nyttig tvåvägsspelare. Där är Gustav och Nygård i samma kategori ur ett NHL-perspektiv.