Glennert i NWT:
Glennert: "FBK bör byta ut ledningen snabbt som ögat"
Ishockey
PUBLICERAD: 2021-04-15 17:00
Gå till facebook Gå till twitter Gå till linked-in Köp delningslänk via Glimta
"FBK bör byta ut ledningen snabbt som ögat", säger FBK:s förre vd Lars Glennert. Han var klubbdirektör i FBK under de mest gyllene åren, 1989 till 2008 och riktar nu svidande kritik mot Färjestads vd Stefan Larsson och klubbens ledning för utvecklingen senaste sju åren.
Foto: Per Mårtensson
Inget FBK-guld på tio år. En enda semifinal senaste sju åren.
Nu pratar experterna om ett maktskifte i svensk hockey.
– Jag är inte orolig över utvecklingen. Jag är dödsförskräckt. FBK bör byta ut ledningen snabbt som ögat. Det hade skett om föreningen haft en enskild ägare. FBK:s ledning med vd Stefan Larsson har gått helt fel väg och misslyckats. Han var en felrekrytering 2014. Se på resultaten, anser FBK:s förre klubbdirektör Lars Glennert.
Per Mårtensson
Stefan Larsson om FBK-ikonens attack: "Får stå för honom"
Lars Glennert var Färjestads klubbdirektör under föreningens mest gyllene period, mellan 1989 och 2008. Han upplevde tio finaler, fyra SM-guld, sex silver och även många semifinaler.
Hans bror Kjell var ordförande mellan 1963 och 1999. Kjell gjorde FBK till en storklubb och fick uppleva elva SM-finaler och fem guld.
– Jag kan lova att det inte var lättare förr, säger Glennert.
"Floskler"
Nu ser han bara en utväg:
– När spelare och tränare misslyckas byts de ut. Det händer även företagsledningar om de inte klarar sitt uppdrag i affärsvärlden. Färjestads vd Stefan Larsson har lovat guld och uttalat floskler om att stå på torget senast 2020. Det är mycket ord men ingen handling. En enda semifinal sen han tillträdde 2014 talar sitt tydliga språk. Det har inte funnits en klar linje i hur man ska bära sig åt för att vinna. Visst, FBK vann serien för två år sedan men det gav inga medaljer. Den yttersta udden finns där inte längre. Förr var vi en klubb som kunde hävda sig även internationellt, säger Glennert.
Han beskriver utvecklingen som tragisk.
– Jag lider när jag ser vad som händer och ledningen kan inte springa och gömma sig. Se vad som lämnades över till Stefan Larsson 2014. Fantastiska resultat under 2000-talet. Tycker han och styrelsen att det blivit bra är de hjälplösa. Då förstår de inte.
"Larsson felrekrytering"
Sedan tar Glennert till storsläggan:
– Synd att det inte fanns ett annat alternativ i klubben när en ny klubbdirektör tillsattes 2014. Så här i efterhand ser jag Larsson som en felrekrytering. En enda semifinal sedan han tillträdde som vd är långt ifrån det läge klubben befann sig i när han tog över. Då var FBK en dominant i svensk hockey.
Glennert riktar även kritik mot atmosfären i klubben:
– Jag är ledsen över utvecklingen när många gamla spelare och ledare lämnar i vredesmod alternativt är oönskade. Det är ett helt nytt fenomen i familjen Färjestad. I en familj värnar man om varandra, känns inte som det är så längre när jag pratar med folk. Det blev en stor omvälvning 2014. En ny attityd med mindre ödmjukhet. Jag har fortfarande insyn och hör att många inte känner igen FBK längre.
"Går snabbt nu"
Glennert konstaterar:
– Det är kanske svårare att komma från affärsvärlden till en ledande roll i en ideell förening som Färjestad trots allt är. En förening med en sådan historia.
Hur anser du att Färjestad ska agera i det här läget?
– Klubben måste skaffa en ledning som förstår dagens situation. Den är en åttondeplats, inte bättre, och det går fort nu. Om inte de sportsliga resultaten blir bättre kanske Färjestad spelar om en avstigningsplats redan nästa år. Se hur snabbt utför det gick med HV71 och Brynäs. Det som sker nu är inte spelarna eller tränarnas fel utan ledningens. Så är det alltid. Ledningen sätter ihop ett lag och ger förutsättningarna. Nu måste det tas ny sats för att vända en mycket oroande utveckling.
"Högt skuldsatta"
Glennert är även kritisk mot FBK:s ekonomiska utveckling.
– Jag läser ju boksluten, ser att de är högt skuldsatta, inte klarat att få driftsresultat på flera år och att de sålt av tillgångar som exempelvis FBK Center som en nödåtgärd för att skapa intäkter. När vi byggde Löfbergs Arena var tanken att den skulle vara betald på 18 år och lånen var på 18 år. Sen skulle FBK vara skuldfria. Så är det ju inte alls, och då pratar jag om tiden före pandemin. Jag förstår inte vad som har hänt, säger Glennert.