Fyra toppklubbar.
Fyra miljardärer.
De ”hemliga” männen har satsat miljontals kronor som möjliggjort klubbarnas jakt på SM-guldet.
– Självklart har jag satsat genom åren, säger Svante Paulsson, mannen bakom Rögles framgångar.
Rögle, Luleå, Leksand och Växjö är inte bara topplag som gör upp om SM-guldet.
De har också något som särskiljer från övriga SHL-klubbar: Stenrika privatpersoner som pumpar in pengar.
Svante Paulsson har länge undvikit rampljuset, avböjd intervjuer i media, och är en ödmjuk företagsledare med krav om långsiktighet.
Han är son till Erik Paulsson som, tillsammans med brodern Mats, grundade Peab.
Svante har fortsatt i sin fars fotspår med engagemang i över 40 bolag där Backahill-koncernen är juvelen och som finansierat hela arenaområdet.
Han har möjliggjort Rögles resa till att bli ett topplag.
– Vi skapar faciliteter så att Rögle kan bedriva sin verksamhet på ett bra sätt. Det har varit en lång resa, men jag har hela tiden känt att det är roligt att vara med. Vi är många som bidrar och skapar förutsättningar till Rögle. Och mitt krav har hela tiden varit att bygga långsiktligt.
Vad betyder Rögle för dig?
– Otroligt mycket. Jag tänker på Rögle i princip varje dag. Sedan jag var väldigt liten. Jag tänker på Rögle när jag vaknar och när jag går och lägger mig.
”Spännande att prata pengar...”
Vad känner du att du får tillbaka?
– Jättemycket. När vädret blir sämre och hösten mörk så lyser hockeyn upp. Det ger mig glädje. Sedan tycker jag att det är fantastiskt att se alla ungdomar spela hockey. Och att damsektionen och konståkningen växer. Det blir jag glad över. Jag brinner för att människor och ungdomar engagerar sig i idrotten.
Hur mycket pengar uppskattar du att du satsat i Rögle?
– Jag har ingen koll, och det är inte viktigt. Det viktiga är att det gått bra. Det är otroligt många som ställer upp för Rögle och utan engagemanget från alla möjliga håll hade inte framgången varit möjligt.
Hur många av de tunga värvningarna ligger du bakom?
– De är många större sponsorer som hjälpt Rögle. Där ingår vårt företag också. Självklart har jag satsat genom åren.
Hur mycket har du gått in med privat?
– Jag köper mina säsongsbiljetter och stöttar ungdomssektionen. Jag vet att det är spännande att prata pengar, och klart jag satsar, men jag vill inte kommentera några summor.
Har finansierat Växjö
Anders Öman är en annan stor hockeyfinansiär.
Det är nämligen han, tillsammans med Michael Marshall och Santhe Dahl, är Växjö Lakers verkliga ägare som investerat med privata kapital i klubben.
Trion äger äger 94 procent av kapitalet och 49,9 procent av aktierna på grund av 51-procentregeln.
Öman uppskattar att han privat finansierat Växjö med närmare tio miljoner kronor genom åren.
– Men jag har lagt ner betydligt mycket mer tid på klubben än vad som motsvarar tio miljoner kronor.
I den senaste emissionen, för sju år sedan, gavs möjlighet att köpa aktier i klubben för minst 250 000 kronor. Men i framtiden vill Öman att upplägget ska justeras.
– På sikt hoppas jag att det kan bli en folkaktie för 500 kronor. Det är en planen.
Satsat över 100 miljoner
Luleå och Leksand är övriga klubbar som styrs av mäktiga privatpersoner.
Luleå har Minecraft-skaparen Jacob Porser i ryggen, men han vill inte synas i offentligheten och avböjer intervju med Sportbladet.
Men Per-Olof Ejendal i Leksand berättar att han satsat över 100 miljoner kronor i klubben under alla år han har engagerat sig.
– Den här säsongen har jag inte finansierat något. Senast var nog när jag bidrog till värvningarna av Carter Ashton och Carter Camper. Jag har fått mycket tillbaka också, i form av loger och tidigare namnet på arenan.