20 omgångar in – del 2: historiskt
Precis som förra gången så kommer det en liten historisk summering också, där vi tittar på olika former av statistik och jämför mot tidigare iterationer av FBK samt andra lag i ligan.
Vi kan börja med att titta på mål och special teams.
GF = goals for, GA = goals against, PPGF = PP goals for, BPGA = BP goals against, PPA = PP appearances, BPA = BP appearances
Ser vi till gjorda mål ser det toppenbra ut. Vi har gjort 80 mål i alla spelformer, vilket är den bästa noteringen av alla säsonger i den här jämförelsen. Det är till och med så bra att man får gå tillbaka till 2009 för att hitta något annat lag som gjort mer mål de första 20 omgångarna av en säsong (HV71). Sprudlande offensiv minst sagt.
Ser man till mål i PP så är 20 mål på 20 matcher även det mycket bra, delat andra bästa i ligan sedan 19/20, endast Rögle har gjort mer på en säsongsstart (21 mål på 20 matcher).
Tittar man till PP-tillfällen så fortsätter vi att ligga i underkant jämfört med tidigare säsonger, även om vi fått med oss mer på andra halvan av starten. Vår PP% på 37,04% är den bästa i ligan sedan 19/20, sett till 20 spelade omgångar. Vi har aldrig varit över 30% någon annan gång de senaste 12 säsongerna.
Om vi sedan går till insläppta mål så fortsätter vi trenden med att släppa in mycket, både i 5v5 och i BP. Det är bara guldsäsongen 21/22 som är sämre, då hade vi också en betydligt sämre offensiv start på säsongen. Där ser man att det är möjligt att gå långt trots en dålig start – vi blev dock bättre defensivt samt på målvaktssidan ju längre den säsongen gick (21/22).
Fortsätter vi med BP så ser vi att antalet BP tagna fortsatt är högt, men inte något rekord jämfört mot tidigare säsonger. Procenten i BP är dock fortsatt riktigt dåligt, det är bara säsongen 21/22 som tidigare nämnt som är sämre av de senaste 12 säsongerna.
Konsensus av årets siffror är kort och gott: vi har en historiskt bra offensiv produktion som har fått bära det defensiva på sina axlar, hade vi inte varit så pass bra framåt hade det varit samma rubriker som säsongen 21/22 – alltså ramaskri och fiasko. Farligt i detta läge att hoppas att offensiven fortsätter i samma takt, för det är ingen garanti.
Vi fortsätter med att titta på målvaktssidan och jag vill nu passa på att varna känsliga läsare. Det som följer nedan kan leda till stress, oro, känslor av depression och apati, samt kraftiga humörsvängningar.
När jag summerade de första 12 omgångarna såg det dåligt ut. Riktigt dåliga räddningsprocent på båda målvakterna och en ännu sämre medelprocent sett till båda två. Trots att vi släppt till relativt lite skott hade vi ändå släppt in mer mål än någon annan säsong sedan 13/14. Känslan var inte bra, men förhoppningen var att det inte kunde bli sämre i alla fall.
Men det kunde det bli. Vi har sedan dess lyckats att sänka vår räddningsprocent ytterligare. Vi har släppt till minst skott av alla FBKs upplagor de senaste 12 säsongerna, men vi har ändå släppt in mest mål. Räddningsprocenten dippade från 87,12% till 86,68% och ingen av målvakterna ligger ovanför 88%. Precis hur dåligt är det här?
Sedan säsongen 00/01 har vi sett 320 laguppställningar totalt i ligan. Vi har alltså 320 målvaktspar (ibland trojkor, eller fler) att jämföra. Av dessa 320, placerar sig firma Clara/Lagacé på plats 318. Av 320. 318/320. 99,06% av alla målvaktskonstellationer sedan 00/01 har alltså varit bättre än vår nuvarande. Det är liksom historiskt dåligt. Tittar man på grannarna runt plats 318 i den listan hittar vi i huvudsak lag som åkte ut den säsongen. Men vi ska vara med och tävla om guldet? Hade det inte varit för en historiskt bra offensiv i år hade vi varit i absoluta botten.
Om vi tittar på alla målvakter sedan säsongen 19/20 som startat 4 eller mer matcher efter 20 spelade omgångar så hittar vi totalt 161 stycken. Sorterar man där på räddningsprocent hittar vi Clara på plats 160/161 och Lagacé på plats 148/161. Det håller inte.
Fotnot: Som alltid med alla jämförelser historiskt så får man ta det lite som kuriosa, alla säsonger har alltid egenheter som inte går att representera i grafer. Samtidigt är det kul att jämföra och titta tillbaka, även om man kan bli lite mörkrädd ibland.
Fotnot 2: Smärre misstag i aggregatuträkningen för räddningsprocent, stämmer i nya bilden.