Grym trådstart @Sparven!
Jag är verkligen ingen statistiknörd som har koll på siffror - men det är ändå intressant att se dylika genomgångar, dels för att se vad statistiken faktiskt säger och dels för att se om det man själv upplever sig se stämmer.
Satt tidigare idag och kikade på betydligt simplare statistik, inspirerad av diskussionen kring Bergqvist och hans (ffa tidigare) defensiva brister. Visst, dessa brister har varit högst påtagliga - men jag tycker samtidigt att kritiken mot honom varit aningen orättvis då han knappast haft de bästa förutsättningarna för att utveckla den delen av spelet heller sett till speltid, backpartner - eller snarare brist på fast sådan och ett evigt hattande mellan bänk, läktare och begränsade minuter med olika backkollegor bredvid sig.
Samtidigt har vi ju sett att det finns en riktigt fin offensiv uppsida. Han är tvivelsutan en av de backar vi har som slår bra förstapass, följer gärna med framåt (och har blivit bättre på att värdera när han ska göra det), har ett bra skott, osv.
Jämför man med den emellanåt hyllade offensive kollegan Nyström så har kritiken mot dennes defensiva kompetenser (upplever iaf jag) inte varit lika hård trots att även han har och haft påtagliga brister där. Visst har kritik funnits, inte minst gällande hans fysiska spel, men inte på samma nivå - och han har heller inte fått sota för dessa brister och de missar de orsakat genom att placeras längst ut på bänken eller tom. på läktaren utan har hela tiden fått nytt förtroende.
Jag är övertygad om och har en viss förståelse för att "hemmasöner" har en fördel i hur mycket förtroende de får - och hur mycket av det de kan bränna innan det får konsekvenser. Jag är lika övertygad om att ingen tränare/annan ledare i något lag kommer att erkänna det fullt ut.
Iaf, Nyströms offensiva skills är ju det som tagit honom till en ordinarie plats i FBK - den saken är klar. Inte minst uppskattas han ju för snurrfinter och annat flashigt som måhända inte alltid resulterar i faktiska poäng (för honom själv eller lagkamrater) men det ser ju s.a.s. bra ut oavsett.
(Innan jag går vidare ska jag förstås nämna att jag är medveten om att Bergqvist är född 2000 och Nyström 2002, de är alltså båda unga och Nyström är den yngre av dem. Viss respekt för att mycket kan hända på 2 år bör man därför ha. Icke desto mindre har Nyström spelat på en högre nivå längre än Bergqvist vilket ändå får sägas kompensera för åtminstone delar av detta.)
Så, vad var det då för simpel statistik jag hade på hjärtat och ämnade lyfta?
Jo, det var dessa båda herrars specialkompetens - dvs det offensiva spelet - och det i dess allra enklaste former.
Vi vet ju alla att det sett väldigt olika ut gällande speltid, matcher ombytt, spel i PP, spel som 7:e-back som hattar runt mellan olika backpartners kontra spel med stabil backpartner över tid, osv.
Där vinner Nyström på knockout vad gäller att ha bästa möjliga förutsättningar att prestera. Givetvis skall dylika förutsättningar också förtjänas - men jag är inte helt säker på att de alltid varit helt välförtjänta om man ser till det faktiska (offensiva) slutresultatet. Medan Nyström haft en tydlig roll som offensiv toppback med antingen en stabil Dahlström eller någon av lagets andra toppbackar har Bergqvist snarast fått (försöka) prestera som partner till botten 2-3-backarna med begränsad tid både i 5v5 och PP.
Man tänker sig ju att med dessa förutsättningar borde Nyström ha ett kraftigt överläge sett till faktisk produktion de här (snart) 3 åren de spelat tillsammans (dvs from säsongen 22/23 tom. innevarande säsong) - men tji fick vi. För så här ser det ut:
- Matcher - grundserie.
- Poäng.
- +/-
Bergqvist
1. 97
2. (9+27) - 36p
3. +20
Nyström
1. 107
2. (16+31) - 47p
3. +10
Hittade ingen genomsnittlig speltid för fjolårets grundserie men i grundserien 22/23 snittade Nyström drygt 7,5 minut mer/match vilket ju är en väldigt stor skillnad.
Sannolikt, med tanke på hur Bergqvists säsong såg ut ifjol vad gäller spelade matcher/speltid, var skillnaden än större då - men jag vet som sagt inte. (Finns säkert någon annan sida som har den statistiken men jag orkar inte googla runt på fler ställen än de jag kollat.)
Baserat på denna simpla men ändå väldigt tydliga statistik - som väl får sägas vara av ögon-typen (för att anknyta till trådens originalpost) - så finns det en enorm - och ännu tämligen outnyttjad - potential hos Bergqvist som jag är väldigt nyfiken på.
Trots svårartad skillnad i genomsnittlig speltid, förtroende, spel i PP, hattande mellan (inte alltid så stabila) backpartners, et c - så har han bara gjort 11 poäng färre än den offensive toppbacken (i laget) Nyström. Detta på 2,2 säsonger.
Som sagt, statistik säger verkligen inte allt - varken den avancerade som @Sparven skriver om eller den aningen mer simpla jag nämner här ovan - men den ger åtminstone intressant information och nya infallsvinklar.
I just det här fallet tycker jag det visar på att det rent krasst varit så att Nyströms offensiva spel kanske hyllats mer än det förtjänat (sett till vad han levererat) medan Bergqvist å andra sidan fått alldeles för lite cred för vad han, utifrån sin mycket undanskymda roll, faktiskt har mäktat med.
EDIT 1: Hur jag än gör så vill min lilla statistik-lista inte se ut som den gör när jag faktiskt skriver den så det får duga som det ser ut nu.
EDIT 2: Vill poängtera att det här inlägget inte är skrivet för att klaga på Nyström utan jämförelsen med honom görs helt enkelt för att han dels är en offensiv back, dels har en liknande historia av att "blanda och ge" defensivt och dels i flera år nu haft en självklar plats som toppback i laget baserat på sin offensiva produktion. Just det sistnämnda får man ju lite perspektiv på när man, som jag visar här, inser att han ändå bara mäktat med 11 pinnar fler än Bergqvist på 10 fler matcher samt "oändligt" fler spelade minuter, bla i PP.
Raden ovan avser = totalt sett under de ca 2,2 säsonger de spelat ihop i FBK.